beste autostoel

Beste autostoel 2020: Zoals je wellicht al gemerkt hebt; er zijn tal van soorten autostoelen online en in de winkels verkrijgbaar. Maar welke autostoel is het beste voor jullie kindje? De keuze van de autostoel hangt vooral af van de jullie eisen (veiligheid), wensen en het soort auto waarin jullie rijden. Vooral de veiligheid en lengte staan voorop bij aanschaf van de beste autostoel voor jullie kind. Je snapt daarom wel dat de beste autostoel voor iedereen anders is.

Met dit artikel proberen we je online een zo goed mogelijke keuze te laten maken voor de beste autostoel. Dit doen we door eerst te bepalen tot welke groep jullie kindje behoort of gaat behoren volgens de nieuwe I-Size norm. Vervolgens kijken we naar de soort bevestiging van de autostoel in de auto (Isofix of autogordel). Tot slot benoemen we de beste autostoel in de betreffende groep gebaseerd op de testen van de Consumentenbond en de ANWB.

Welke groep autostoel behoort jullie kindje?

Achteruitkijkend
Sinds 2013 is besloten dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend te vervoeren. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dat is dus groep 0 + met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.

Autostoelen worden ingedeeld in groepen. Met behulp van onderstaande schema kun je zien in welke groep jullie kindje valt met betrekking tot een autostoel. Deze groepsindeling wordt gebruikt door de fabrikanten van autostoelen. Denk aan Maxi-Cosi, Cybex, Nuna, BeSafe en Safety First.

autostoeltjes indeling

Beste autostoel voor lange termijn of korte termijn?

Jullie kunnen een autostoeltje aanschaffen voor de eerste 18 maanden. Voordeel van deze autostoeltjes is dat ze bijna allemaal vast te klikken zijn op de kinderwagen, de zogenaamde maxi-cosi.

Je kunt ook een autostoel in groep 0+ en 1 kopen die gelijk voor een langere periode meegaat. Deze groep autostoel is zowel voor- als achterwaarts te installeren. Achterwaarts voor die eerste 15 maanden en voorwaarts tot een leeftijd van 3, 4 of zelfs 7 jaar. Voordeel is dat je op langer termijn goedkoper uit bent. Nadeel van deze autostoel is dat je deze niet op je kinderwagen kunt plaatsen. Het is geen zogenoemde maxi-cosi. Bekijk deze groep autostoelen hier.

Peuter-/kinderstoeltjes uit autostoel groep 2 kunnen geschikt zijn voor kinderen van 1 jaar tot 12 jaar (van 9 tot 36 kg). Soms al vanaf 9 maanden. Voordeel van deze zitjes is de lange gebruiksduur door de combinatie van groep 1 met groep 2/3.

Welk beste autostoel past in jullie auto?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size).

Bij auto’s van voor 2006 ontbreekt vaak Isofix. De autostoel dienen dan vastgezet te worden met autogordels. Je zult dus opzoek moeten gaan naar een goede autostoel die ook door middel van gordels vastgezet dient te worden.

Weet je niet zeker of je auto over Isofix geschikt? Je vindt de Isofix bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien. Je kunt dit makkelijk nagaan door het symbool. Soms zijn ze aangeduid met een labeltje of anders een knoopje.

Isofix beste keuze autostoelBeschikt de auto over Isofix? Dan kun je een autostoel aanschaffen die door middel van het Isofix systeem vastgemaakt kunnen worden. Je kunt trouwens zo goed als alle Isofix-autostoeltjes ook bevestigen met de autogordel in plaats van met de Isofix-bevestigingspunten. Op die manier kun je deze autostoeltjes toch bevestigen in alle auto’s. Ook als je een nieuwe auto koopt in de toekomst die wel over Isofix beschikt.

Lees hier meer over de keuze tussen Isofix of gordelbevestiging.

Lees de recente autostoel testresultaten

Wat helpt bij het kiezen van een goede autostoel zijn testresultaten bekijken van de Consumentenbond of de ANWB. Als een autostoel goed door de test komt, dan lees je dit vaak ook bij de productinformatie. Helaas lees je niet als de autostoel minder goed uit de test komt. Laat je ook niet misleiden door de goede reviews op basis van de wasbaarheid, het gewicht en de kleur van de autostoel. Uiteindelijk is de veiligheid het meest belangrijk. Die kan helaas niet door ouders getest worden. Natuurlijk is het fijn als de autostoel daarnaast makkelijk schoon te maken is en rugklachten voorkomt.

Bekijk hieronder per groep de beste autostoel gebaseerd op de testen van de Consumentenbond en de ANWB. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste testen zijn van oktober 2019. Nieuwe testen worden weer in mei afgenomen.

Beste autostoel 2020 groep 0

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Deze isofix base zit bij sommige autostoelen al inbegrepen, maar bij heel veel baby autostoelen niet. Lees hier meer over de beste isofix bases.

1. Cybex Aton M i-Size + M Base i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 87 cm

beste autostoel Cybex AntonIn deze autostoel in combinatie met de M Base zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel heeft in 2019 van de Consumentenbond het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen van de best geteste autostoelen groep 0+. Bij de ANWB scoort de stoel een nummer 3 positie. De stoel heeft een stoer voorkomen. Past vrijwel op alle kinderwagens met behulp van adapters. Het autostoeltje is voorzien van een uitneembare inleg zodat het voor de baby mogelijk wordt om bijna vlak in het stoeltje te liggen. In plaats van gebogen is het voor een baby gezonder om in een bijna vlakke houding te liggen.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier alle best geteste autostoel groep 0+ (de maxi-cosi’s). Ook gordelbevestiging is meegenomen in deze samenvatting.

Beste autostoel 2020 groep 0+/1

Groep Baby/Peuterstoeltjes. Je kunt al vanaf de geboorte kiezen voor een autostoel groep 1. De autostoelen uit deze groep zijn geschikt voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Voordeel is dat je voor de komende jaren geen geld voor een nieuwe autostoel hoeft uit te geven. Nadeel van een autostoel groep 1 is dat bijna alle goede zitjes niet in een kinderwagen geklikt kunnen worden. De zogenoemde Maxi Cosi. Wil je deze mogelijkheid wel? Kies dan voor een autostoel uit groep 0+. 

Cybex Sirona M2 i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Beste autostoel 2020, welke is als best getest en goed voor mijn kindje?Deze Cybex uit autostoel groep 1 wordt heel goed beoordeeld door gebruikers. Groot pluspunt van deze Cybex is dat de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gemonteerd kan worden. De stoel scoort bij de ANWB en Consumentenbond goed op veiligheid. Bij beide staat de autostoel op nummer.

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet en welke stoel op nummer 1 staat? Bekijk hier de Top 5 best geteste autostoel groep 0+/1. Ook gordelbevestiging is meegenomen.

Voordeel: + i-Size (R129) + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk
Nadeel : veel ruimte in beslag vastgespen is iets bewerkelijk bij de I-Size variant

Beste autostoel 2020 groep 1 Peuter

De peuter autostoeltjes uit deze groep zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Deze groep wordt ook wel groep 1 genoemd. Dit is de groep autostoelen die komt na de maxi cosi’s.

Cybex Juno 2-fix 

Gebruik:  Vanaf  1 jaar tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Met met de rijrichting mee

Cybex peuter autostoelDe beste autostoel die op nummer 1 staat bij de Consumentenbond is de Cybex Juno 2-fix. De autostoel voor peuters is anders dan de andere autostoelen. In plaats van van een harnasje dat je kunt vastklikken, gebruik je het vangtafeltje. Dit is een soort kussentje dat op de schoot en tegen de buik van het kindje wordt bevestigd. De stoel is zeer licht en zeer veilig. Ook het vastklikken van de stoel in de auto is eenvoudig. Nadeel is wel dat het stootkussen niet eenvoudig schoon te maken is. De stoel mag niet meer zonder Isofix gebruikt worden. Ontvangt goede beoordelingen van ouders.

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1. Ook gordelbevestiging hierin meegenomen.

Niet iedere peuter accepteert de aanwezigheid van een vangtafeltje. Als tip willen wij meegeven om de stoel voor de koop uit te proberen.

Beste autostoel 2020 groep 2

Autostoeltjes in deze categorie kunnen gebruikt worden voor zowel peuters als voor grotere kinderen. Als kenmerk hebben de stoeltjes voor de peuters een 5-puntsharnas of een vangtafeltje. Zodra ze hieruit zijn gegroeid maak je de kinderen met de autogordel vast.

Kiddy Guardianfix 3

Gebruik: vanaf 1,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (9 tot 36 kg).
Installatie: Voorwaarts met vangkussen

autostoel groep 2Dit stoeltje uit autostoel groep 2 heeft als predicaat ‘de beste uit de test‘ ontvangen van de Consumentenbond in 2019. Ook bij de ANWB komt de stoel goed uit de test.

Voordeel van deze veilige autostoel is dat hij een hele lange periode gebruikt kan worden. Vanaf 1,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (9 tot 36 kg). Het voorwaarts gericht zitje wordt vastgezet met een 3-puntsgordel en heeft ook Isofix bevestigingspunten. Dit verhoogt de zijdelingse stabiliteit en voorkomt dat het zitje kantelt in bochten. De stabiliteit kan soms verbeterd worden door de hoofdsteun van de auto te verwijderen of omgekeerd te plaatsen.

Niet alle kinderen vinden de vangtafel comfortabel, daarom is het verstandig om dit eerst uit te proberen voordat u het zitje koopt.

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2 incl gordelbevestiging.

Beste autostoel 2020 groep 3

Autostoeltjes in deze categorie kunnen gebruikt worden voor kinderen van ongeveer 3,5 jaar tot 12 jaar. Dit is de laatste groep in de reeks beste autostoel 2020.

Britax Römer Kidfix SL SICT (beste uit de test)

Gebruik: vanaf 3 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (15 tot 36 kg).

beste autostoel Britax Römer Kidfix SL SICTDe Britax Römer KIDFIX SL SICT autostoel heeft een gedeelde nummer 1 positie bij de Consumentenbond in de autostoel groep 3. De stoel heeft het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen. De stoel is gemakkelijk te installeren in elke auto, zowel met Isofix als met 3-puntsautogordel. De innovatieve technologie voor superieure zijwaartse botsbescherming, SICT, maakt deze autostoel extra veilig. De KIDFIX SL SICT is geschikt voor kinderen van 15 tot 36 kg (ongeveer 3 tot 12 jaar).

Britax Römer Kidfix XP SICT komt overigens ook heel goed uit de test (plaats 2). Om je kind volledig te beschermen in het geval van een frontale botsing is de KIDFIX XP SICT voorzien van onze unieke XP-PAD. Deze leidt tot wel 30% van de energie van een botsing weg van de kwetsbare nek van uw kind terwijl het hoofd en de borst ondersteund worden door het schokabsorberende foam.

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste kinderstoel groep 3

Hoe worden autostoelen getest?

Graag laten wij zien hoe door o.a. de Consumentenbond autostoelen worden getest. Hiermee krijg je een beter beeld van de test en kun je zelf beoordelen of je waarde hecht aan het oordeel.