autostoel baby

Jullie verwachten binnenkort een baby en je bent je aan het verdiepen in de beste autostoel baby. Met een baby val je in 2 groepen, namelijk groep 0+ en 1. We gaan in dit artikel beide groepen bespreken inclusief de best geteste baby autostoelen.

Ben je ervan bewust dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend vervoerd dienen te worden in een baby autostoel. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dat is dus autostoel groep 0+ met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.

Zie schema hieronder:

indeling autostoeltjes

Welke baby autostoelen zijn er allemaal verkrijgbaar in groep 0 en 1? En welke is de beste autostoel voor jullie kindje? De keuze van de beste baby autostoel heeft te maken met een aantal factoren en wensen.

Langere of kortere periode autostoel baby?

Jullie kunnen een autostoel baby aanschaffen voor de eerste 18 maanden. Voordeel van deze autostoeltjes is dat ze bijna allemaal vast te klikken zijn op de kinderwagen, de zogenaamde maxi-cosi.

Je kunt echter ook een autostoel baby in groep 1 kopen die gelijk voor een langere periode meegaat. Deze groep autostoel is zowel voor- als achterwaarts te installeren. Achterwaarts voor die eerste 15 maanden en voorwaarts tot een leeftijd van 3, 4 of zelfs 7 jaar. Voordeel is dat je op langer termijn goedkoper uit bent. Nadeel van deze autostoel is dat je deze niet op je kinderwagen kunt plaatsen. Het is geen zogenoemde maxi-cosi.

Isofix of autogordel baby autostoel?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size). Lees hier meer over over deze bevestigingen voor een autostoel.  In dit artikel bespreken we alleen de autostoelen met isofix bevestiging gezien deze het meest veilig  en i-size proef zijn.

Beste autostoel baby groep 0 + Isofix (0 – 18 maanden)

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Deze isofix base zit bij sommige autostoelen al inbegrepen, maar bij heel veel baby autostoelen niet. Lees hier meer over de beste isofix bases.

De hieronder beschreven top 6 betreft een samenvatting van de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste testen zijn van mei 2018.

1. Cybex Aton M i-Size + Base M i-Size

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 87 cm

Cybex AntonIn deze autostoel in combinatie met het i-Size onderstel zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel heeft van de Consumentenbond het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen van de best geteste autostoelen groep 0+. Bij de ANWB scoort de stoel een nummer 3 positie. De stoel heeft een stoer voorkomen. Past vrijwel op alle kinderwagens met behulp van adapters.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag

2. Maxi-Cosi Pebble Isofix

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 12 maanden / tot 75 cm

Een autostoel die bij zowel de ANWB als de Consumentenbond zeer goed uit te test komt is de Maxi – Cosi Pebble in combinatie met het FamilyFix onderstel. Bij de Consumentenbond heeft de stoel een gedeelde nummer 1 plek met de hierboven Cybex Aton M i-Size.

Wat is het verschil tussen de Maxi Cosi Pebble en de De Maxi Cosi Pebble Plus?

De ‘normale’ oude versie Pebble kan alleen in combinatie met het FamilyFix onderstel gekocht worden (dus niet met de 2-wayfix zoals vele denken). Verschil tussen deze 2 onderstellen is dat bij de 2wayfix-base het opvolgende peuterstoeltje (2wayPearl) ook nog achterwaarts vervoerd kan worden. Wel zo veilig en volgens de nieuwe iSize wet! Voorwaarts is ook mogelijk.

Bij de FamilyFix base voor de Pebble is alleen de Maxi-Cosi achterwaarts te vervoeren en de opvolgende peuterstoel (Pearl) alleen voorwaarts.

Lees hier meer over onderstellen en de verschillen.

De Pebble Plus biedt ook meer comfort van grotere baby’s en bescherming bij een zijdelingse botsing door de zijvleugels aan de bovenkant.

Voordelen:  + Onderdeel van de 2wayFamily + Comfortabele zit + baby-hugg verkleiner + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters + makkelijk te installeren  + goede prijs/kwaliteit

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst) weegt zwaar

3. Cybex Aton Q i-Size + Base Q

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar / tot 75 cm
Tegen de rijrichting in

Cybex I-Size autostoelOok in deze Cybex I-Size baby autostoel uit groep 0+ in combinatie met het i-Size onderstel Base Q zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel komt ook heel goed uit de test bij de ANWB en De Consumentenbond. De ANWB een 3e plek in de categorie tot 1 jaar en bij de Consumentenbond op nummer 6.

Het zitje is makkelijk en snel vast te zetten op het Isofix onderstel (Base Q) maar ook met gordelbevestiging. Het harnasje kan aangepast worden met de groei van het kindje. Het opvolgzitje moet jullie kind nog tot achteruitkijkend kunnen vervoeren tot het minimaal 15 maanden is. Je komt dan uit in groep 1.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag   De Q base is alleen voor deze autostoel te gebruiken

4. Maxi Cosi Rock + FamilyFix onderstel

Gebruik autostoel baby: Vanaf de geboorte tot ca. 12 maanden / tot 75 cm

Maxi Cosi Rock

Nieuw in de best geteste autostoelen is de Maxi Cosi Rock. Deze autostoel in combinatie met het FamilyFix One i-Size base scoorde in mei 2018 bij de Consumentenbond het predikaat ‘beste koop’. Bij de ANWB een nummer 6 positie. Beste koop omdat de stoel een goede prijs / kwaliteit verhouding heeft. Het autostoeltjes is zeer veilig volgens de laatste I-Size norm. Ook in gewicht scoort deze stoel goed. Iets lichter dan de Pebble Plus.

FamilyFix One i-Size
De FamiliFix One i-Size is een speciale base voor de Maxi Cosi Rock en het opvolgende autostoeltje Maxi-Cosi Pearl Smart iSize. Je hoeft dus maar 1 keer een base aan te schaffen voor de komende 4 jaar.

Verschil Pebble en Rock?
De Maxi Cosi Rock is ruim een halve kilo lichter in gewicht. De Rock heeft geen ‘One-pull, easy-in harnas’ ofwel een harnas dat zich gelijktijdig aanpast met de hoofdsteun zoals de Pebble wel doet.

Verder de Maxi Cosi Rock eenvoudig in gebruik. Je klikt de stoel eenvoudig en foutloos in de base (FamilyFix). Maar ook met behulp van autogordels.

5. Joie i-Gemm + i-size base

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 85 cm

autostoel groep 0De Joie i-Gemm is in oktober 2018 door de Consumentenbond uitgeroepen tot ‘beste koop’. Beste koop omdat de stoel een goede prijs / kwaliteit verhouding heeft. De stoel is heel veilig. Eenvoudig met behulp van de Joie i Gemm i-size base te installeren. Combineert op kinderwagens, vol comfort en handige extra’s zoals een met rits te vergroten zonnekap en zachte stoelverkleiner. Zowel met gordel als met Isofix vast te maken in de auto.

Voordelen: + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + i-Size (R129) veiligheid  + Snel en makkelijk te installeren

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag   Handleiding en waarschuwingslabels kunnen beter

Beste autostoel baby groep 1 + Isofix (0-4 jaar)

De hieronder beschreven top 5 betreft een samenvatting van de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste testen zijn van oktober 2018.

1. Britax Römer Swingfix i-Size

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Alleen achterwaarts
beste koop autostoel groep 0/1 De beste baby autostoel uit de baby/peuter categorie die het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangt is de Britax Römer Swingfix i-Size. De Römer is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar (0-18 kg). De Swingfix I-Size biedt optimaal comfort en veiligheid aan je kindje. Doordat het stoeltje 90° kan draaien is het eenvoudig om jullie kindje in de autostoel te tillen. De stoel kan namelijk naar de deur draaien.
De autostoel wordt altijd achterwaarts gebruikt omdat dit het veiligst is voor je kindje. De steunpoot en stootbeugel maken de autostoel extra stabiel. De stoel is verstelbaar in verschillende zitposities en heeft een 5-punts gordel met borstkussentjes van neopreen.
Britax Römer Swingfix M i-Size

Een andere variant is de Britax Römer Swingfix M i-Size. Deze autostoel heeft ook het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen. Wat is het verschil tussen de Swingfix en de Swinfix M? De Swingfix M is niet geschikt vanaf de geboorte, maar vanaf 3 maanden. Hierdoor ook iets goedkoper. 

Voordeel: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijke installatie + eenvoudig te reinigen + lage concentratie schadelijke stoffen + inclusief base

Nadelen: zwaar zitje  montage met de autogordel is niet mogelijk meer   Ondanks verstelbare stootbeugel blijft toch weinig beenruimte over

2. Concord Reverso PLUS

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Alleen achterwaarts

Concord Reverso PLUSDit veilig en gebruiksvriendelijk kinderzitje is i-Size goedgekeurd. Bij de Consumentenbond en de ANWB als beste baby autostoel uit de test in mei 2018. Het heeft het predicaat ‘beste koop’ ontvangen. In 2018 ook de ‘beste uit de test’. De autostoel kan alleen tegen achterwaarts geplaatst worden. Je kindje zit dus 4 jaar veilig achteruit in de auto. Dit is het meest veilige manier van vervoeren. Het zitje kan universeel gebruikt worden op zitplaatsen met het ‘i-Size’ label en verder in auto’s die vrijgegeven zijn door de kinderzitjesfabrikant (zie autotypelijst). Nadeel van deze autostoel is het zware gewicht. Echter, als de stoel eenmaal in de auto is gemonteerd heb je hier verder geen last vast. Daarnaast neemt de stoel veel ruimte in beslag. Tip: kijk eerst even of de stoel in de auto past voor aanschaf autostoel.

Voordeel: + i-Size (R129) veiligheid + universeel voor i-Size plaatsen + eenvoudig te reinigen + lage concentratie schadelijke stoffen
Nadelen: zwaar zitje veel ruimte in beslag beperkt zicht naar buiten slecht verkrijgbaar

3. Cybex Sirona M2 i-Size

Gebruik baby autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Deze Cybex uit autostoel groep 1 wordt heel goed beoordeeld door gebruikers. Groot pluspunt van deze Cybex is dat de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gemonteerd kan worden. De stoel scoort bij de ANWB en Consumentenbond goed op veiligheid. Bij beide staat de autostoel op nummer 3. Bij de Consumentenbond staat de versie zonder i-Size keurmerk op nummer 3 en met i-Size op nummer 6. Beide uitvoeringen scoren goed op veiligheid.

De bijbehorende Cybex M base is apart verkrijgbaar bij de meeste babywinkels. Bij Bol.com en Babypark wordt de autostoel ook inclusief base geleverd. Deze bundel is soms goedkoper dan de M base los te kopen. 

Voordeel: + i-Size (R129) + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk
Nadeel : veel ruimte in beslag vastgespen is iets bewerkelijk bij de I-Size variant

4. Britax Romer DUALFLIX  iSize

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Draaibare autostoel BritaxEen populaire en goed beoordeelde draaibare autostoel  is de Britax Romer DEALFLIX. De stoel is bekroond met verschillende awards als de Baby & Pregnancy Award en Little London Award. De stoel kan zowel tegen de tegen de rijrichting in als met de rijrichting mee worden geplaatst (vanaf 9 kilo). 

De autostoel is 360 graden draaibaar en is in meerdere standen verstelbaar (slaapstand). De bekleding is makkelijk en hierdoor snel afneembaar. Met de bijgeleverde zitverkleiner al vanaf de geboorte te gebruiken. Het vastgespen is tamelijk bewerkelijk en het zitje is heel zwaar. 

De oude Britax Romer DUALFLIX krijgt 2 van de 5 sterren van de ANWB veiligheidstest. De nieuwe iSize variant ontving in 2018 4 van de 5 sterren.

Voordeel: + I-size veilig + draaibaar zeer goede afwerking makkelijk de reinigen
Nadeel:  zwaar zitje  zitje heeft veel ruimte nodig

We adviseren dan ook om de iSize variant aan te schaffen. In prijs scheelt dit niet heel veel en veiligheid staat voorop. Te koop bij Babypark en Prenatal.

Wil je liever de lichtere uitvoering? Britax Romer komt nu met de light variant op de markt: de Römer Dualfix M I-Size. Exclusief bij Babypark te koop. Echter is deze pas vanaf 3 maanden te gebruiken.

5. Maxi-Cosi AxissFix Plus

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

maxi cosi axxissfix plusDeze Maxi Cosi heeft als groot pluspunt dat de stoel kan draaien. Zo draai je de stoel richting deur bij het vastgespen van je kindje. Je draait de stoel weer terug bij het wegrijden. Vooral erg fijn bij het zwaarder worden van kinderen. Bekijk hier de top 5 draaibare autostoelen. De autostoel is veilig, eenvoudig te installeren en makkelijk te reinigen. Krijgt goede scores op veiligheid van de ANWB en de Consumentenbond. Vooral door het draaigemak is deze autostoel erg populair onder de ouders. De autostoel is in twee richtingen te plaatsen zowel voor- als achterwaarts. Van 45-105 cm tegen de rijrichting in of van 76-105 cm in de rijrichting.

De stoel wordt inclusief base geleverd. Je hoeft dus geen apart onderstel te kopen.

Voordeel: + i-Size (R129) + draaibaar + eenvoudig te reinigen + goede afwerking  Nadeel:  vastgespen is iets bewerkelijk (vooral langer maken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.