beste autostoel groep 1

Groep beste Baby/Peuterstoeltjes.

Je kunt kiezen voor een autostoel uit deze groep als je opzoek bent naar een opvolgend autostoeltje voor de Maxi-Cosi. Ook kun je al vanaf de geboorte al kiezen voor een autostoel uit groep 0+/1. De meeste autostoelen uit deze groep zijn namelijk geschikt voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Voordeel is dat je voor de komende jaren geen geld voor een nieuwe autostoel hoeft uit te geven.

Bedenk wel dat stoelen uit deze groep niet in een kinderwagen geklikt kunnen worden. De zogenoemde Maxi Cosi. Wil je deze mogelijkheid wel? Kies dan voor een autostoel uit groep 0+. 

Peuter autostoel?
Ben je opzoek naar de beste peuter autostoel? De stoel die zonder base maar toch met Isofix geplaatst kan worden? Lees dan dit artikel.

Ben je ervan bewust dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend vervoerd dienen te worden. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dit zijn dus ook de autostoelen uit groep 1. De meeste autostoelen uit groep 1 kunnen achterwaarts en voorwaarts gemonteerd worden.

Zie schema hieronder:

autostoeltjes indeling

Isofix of autogordel groep 1?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size). Lees hier meer over over deze bevestigingen voor een autostoel. We bespreken per soort bevestiging de beste autostoel.

Beste autostoel groep 1 + Isofix

Autostoelen in groep 1 met Isofix in zijn er in alle soorten en maten. Een aantal stoelen met een overlapping vanuit groep 0+. Maar wat is de beste keuze autostoel? Wij hebben een overzicht gemaakt van de best geteste autostoelen in deze groep inclusief onderstel (ook wel i-size base genoemd).

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen.

De hieronder beschreven top 5 betreft een samenvatting van de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen.

De laatste test is uit november 2019.

Naam autostoelBevestigingI-SizeGebruikBijzonderhedenAdviesprijs
Isofix -bevestiging
1. Britax Römer Swingfix i-SizeIsofix +baseJaachterwaartsBest getest Consumentenbond569,-
2. Concord Reverso PLUSIsofixJaachterwaartsBeste koop279,-
3. Cybex Sirona Z i-SizeIsofix + baseJaachter- en voorwaartsNummer 3 test ANWB269,-
4. Britax Romer Dualfix iSizeIsofix + baseJaachter- en voorwaarts360' Draaibaar458,-
5. Maxi-Cosi AxissFix PlusIsofixJaachter- en voorwaarts90' Draaibaar499,-
Gordelbevestiging
1. Britax Römer King II LSGordelNeealleen voorwaartsNummer 1 Test Consumentenbond
Gordelindicator
219,-
2. Britax Römer King IIGordelNeealleen voorwaartsNummer 2 Test Consumentenbond170,-
3. Maxi Cosi TobiGordelNeealleen voorwaartsNummer 3 Test Consumentenbond159,-
4. Maxi Cosi AxissGordelNeealleen voorwaartsDraaibaar229,-
5. Britax Römer King II ATSGordelNeealleen voorwaarts Actief Span Systeem259,-

1. Britax Römer Swingfix i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Alleen achterwaarts
beste koop autostoel groep 0/1 De autostoel uit de baby/peuter categorie die het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangt is de Britax Römer Swingfix i-Size. De Römer is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar (0-18 kg). De Swingfix I-Size biedt optimaal comfort en veiligheid aan je kindje. Doordat het stoeltje 90° kan draaien is het eenvoudig om jullie kindje in de autostoel te tillen. De stoel kan namelijk naar de deur draaien.
De autostoel wordt altijd achterwaarts gebruikt omdat dit het veiligst is voor je kindje. De steunpoot en stootbeugel maken de autostoel extra stabiel. De stoel is verstelbaar in verschillende zitposities en heeft een 5-punts gordel met borstkussentjes van neopreen.
Britax Römer Swingfix M i-Size

Een andere variant is de Britax Römer Swingfix M i-Size. Deze autostoel heeft ook het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen. Wat is het verschil tussen de Swingfix en de Swingfix M? De Swingfix M is niet geschikt vanaf de geboorte, maar vanaf 3 maanden. Hierdoor ook iets goedkoper. 

Voordeel: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijke installatie + eenvoudig te reinigen + lage concentratie schadelijke stoffen + inclusief base

Nadelen: zwaar zitje  montage met de autogordel is niet mogelijk meer   Ondanks verstelbare stootbeugel blijft toch weinig beenruimte over

2. Concord Reverso PLUS

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Alleen achterwaarts

Concord Reverso PLUSDit veilig en gebruiksvriendelijk kinderzitje is i-Size goedgekeurd. Bij de Consumentenbond en de ANWB als beste autostoel uit de test. Het heeft het predicaat ‘beste koop’ ontvangen. In 2018 ook de ‘beste uit de test’. De autostoel kan alleen tegen achterwaarts geplaatst worden. Je kindje zit dus 4 jaar veilig achteruit in de auto. Dit is het meest veilige manier van vervoeren. Het zitje kan universeel gebruikt worden op zitplaatsen met het ‘i-Size’ label en verder in auto’s die vrijgegeven zijn door de kinderzitjesfabrikant (zie autotypelijst). Nadeel van deze autostoel is het zware gewicht. Echter, als de stoel eenmaal in de auto is gemonteerd heb je hier verder geen last vast. Daarnaast neemt de stoel veel ruimte in beslag. Tip: kijk eerst even of de stoel in de auto past voor aanschaf autostoel.

Voordeel: + i-Size (R129) veiligheid + universeel voor i-Size plaatsen + eenvoudig te reinigen + lage concentratie schadelijke stoffen
Nadelen: zwaar zitje veel ruimte in beslag beperkt zicht naar buiten slecht verkrijgbaar

3. Cybex Sirona Z i-Size + Z Base

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Deze Cybex uit autostoel groep 1 wordt heel goed beoordeeld door gebruikers. Groot pluspunt van deze Cybex is dat de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gemonteerd kan worden. De stoel scoort bij de ANWB en Consumentenbond goed op veiligheid. Bij de Consumentenbond staat de stoel op nummer 3 en bij de ANWB op 4.

De bijbehorende Cybex Z base is apart verkrijgbaar. Bij Babypark wordt de autostoel ook weleens inclusief base geleverd. Deze bundel is soms goedkoper dan de Z base los te kopen. 

Voordeel: + i-Size (R129) + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk
Nadeel : veel ruimte in beslag vastgespen is iets bewerkelijk bij de I-Size variant

4. Britax Romer DUALFLIX  iSize

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Draaibare autostoel BritaxEen populaire en goed beoordeelde draaibare autostoel  is de Britax Romer DUALFLIX. De stoel is bekroond met verschillende awards als de Baby & Pregnancy Award en Little London Award. De stoel kan zowel tegen de tegen de rijrichting in als met de rijrichting mee worden geplaatst (vanaf 9 kilo). 

De stoel is 360 graden draaibaar en is in meerdere standen verstelbaar (slaapstand). De bekleding is makkelijk en hierdoor snel afneembaar. Met de bijgeleverde zitverkleiner al vanaf de geboorte te gebruiken. Het vastgespen is tamelijk bewerkelijk en het zitje is heel zwaar. 

De oude Britax Romer DUALFLIX krijgt 2 van de 5 sterren van de ANWB veiligheidstest. De nieuwe iSize variant ontving in 2018 4 van de 5 sterren.

Voordeel: + I-size veilig + draaibaar zeer goede afwerking makkelijk de reinigen
Nadeel:  zwaar zitje  zitje heeft veel ruimte nodig

We adviseren dan ook om de iSize variant aan te schaffen. In prijs scheelt dit niet heel veel en veiligheid staat voorop. Te koop bij Babypark en Prenatal.

Wil je liever de lichtere uitvoering? Britax Romer komt nu met de light variant op de markt: de Römer Dualfix M I-Size. Exclusief bij Babypark te koop. Echter is deze pas vanaf 3 maanden te gebruiken.

5. Maxi-Cosi AxissFix Plus

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

maxi cosi axxissfix plusDeze Maxi Cosi heeft als groot pluspunt dat de stoel kan draaien. Zo draai je de stoel richting deur bij het vastgespen van je kindje. Je draait de stoel weer terug bij het wegrijden. Vooral erg fijn bij het zwaarder worden van kinderen. Bekijk hier de top 5 draaibare autostoelen. De autostoel is veilig, eenvoudig te installeren en makkelijk te reinigen. Krijgt goede scores op veiligheid van de ANWB en de Consumentenbond. Vooral door het draaigemak is deze autostoel erg populair onder de ouders. De autostoel is in twee richtingen te plaatsen zowel voor- als achterwaarts. Van 45-105 cm tegen de rijrichting in of van 76-105 cm in de rijrichting.

De stoel wordt inclusief base geleverd. Je hoeft dus geen apart onderstel te kopen.

Voordeel: + i-Size (R129) + draaibaar + eenvoudig te reinigen + goede afwerking  Nadeel:  vastgespen is iets bewerkelijk (vooral langer maken)

Beste autostoel groep 1 + Gordelbevestiging

Autostoelen in groep 1 met gordelbevestiging zijn er in alle soorten en maten. Maar wat is de beste keuze autostoel groep 1? Wij hebben een overzicht gemaakt van de best geteste autostoelen in deze groep met gordelbevestiging. De zijn autostoelen vanaf 1 jaar te gebruiken tot 4 jaar oud. Het betreft de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen.

1. Britax Römer King II LS

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

beste autostoel groep 1 Dit zitje, bevestigd met de 3-punts autogordel, is goed uit de ANWB Autostoeltjestest gekomen en die van de Consumentenbond. De autogordel wordt door de klapbare zitschaal strak aangespannen, waardoor je het zitje zeer stabiel kan monteren. De speciale gordelindicator geeft aan of de gordel strak genoeg zit. Volgens de nieuwe i-Size wet dienen kinderen tot 15 maanden oud achterwaarts  vervoerd te worden. Als het kan, wacht dan nog even met overstappen naar een grotere stoel.

Voordeel: + veilig  + eenvoudig te reinigen + gordelindicator
Nadeel:  geen i-Size  zwaar zitje kans op foute montage door gordelbevestiging

2. Britax Römer King II

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

Britax Römer King IIDeze Britax is de voorloper van de hierboven Britax Römer King II LS.  Scoort ook op alle onderdelen goed. De gordelindicator ontbreekt echter bij deze uitvoering. Wel beschikt de stoel over het unieke autogordel-spanningssysteem. De prijs van de Britax Römer King ligt hierdoor iets lager. Verder een veilige stoel met goede comfort.

Voordeel: + veilig  + eenvoudig te reinigen
Nadeel:  geen i-Size  zwaar zitje  kans op foute montage door gordelbevestiging

3. Maxi Cosi Tobi autostoel groep 1

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

Maxi Cosi TobiDe Maxi Cosi Tobi uit autostoel groep 1 is een prima autostoel voor gordelbevestiging. Lees hier de goede reviews van gebruikers. Deze autostoel staat op nummer 3 in autostoelen-test van de Consumentenbond. Het zitje dient voorwaarts gemonteerd te worden in de auto vanaf ongeveer 1 jaar. Bedenk dat je volgens de i-Size norm kinderen vanaf 15 maanden pas voorwaarts mag vervoeren. Het zitje is door de gordelbevestiging lastig te monteren. De stoel scoort op veiligheid voldoende maar er zijn aandachtspunten bij zijdelingse en frontale botsingen.

Voordeel: + veiligheid voldoende  + eenvoudig te reinigen
Nadeel:  geen i-Size   kans op foute montage door gordelbevestiging

4. Maxi Cosi Axiss

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

autostoel groep 1 Deze populaire autostoel scoort goed bij ouders. De stoel is gebruiksvriendelijk omdat de stoel kan draaien. Zo draai je de stoel richting deur bij het vastgespen van je kindje. Je draait de stoel weer terug bij het wegrijden. Vooral erg fijn bij het zwaarder worden van kinderen. De montage is wel wat ingewikkeld waardoor de kans op fout monteren toeneemt. De veiligheid van de stoel is verder voldoende.

Voordeel: + veiligheid voldoende + draaibaar  + eenvoudig te reinigen
Nadeel:  geen i-Size   kans op foute montage door gordelbevestiging

5. Römer King II ATS

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

Het Römer King II ATS autostoeltje beschikt over het unieke Actief Span Systeem (ATS). De gordel wordt extra strak gespannen zodat het autostoeltje rotsvast in de auto wordt bevestigd. Indicatoren geven met licht en geluid aan of het autostoeltje op de juiste manier is geïnstalleerd. De Römer King II Ats is voorzien van een 5-punts veiligheidsgordel. Een fijne stoel uit de autostoel groep 1 groep

Voordeel: + veiligheid voldoende + voorzien van ATS
Nadeel:  geen i-Size slecht verkrijgbaar