autostoel met ligstand

Een autostoel met ligstand is ideaal voor lange afstanden. Je kindje kan zo aangenaam een slaapje doen terwijl jullie naar de plaats van bestemming rijden. De keuze van een autostoel met ligstand is afhankelijk van een aantal factoren. Vooral de veiligheid en lengte staan voorop bij aanschaf van een goede autostoel. Gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank, ook niet wanneer die met gordels is vastgezet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing.

Achteruitkijkend
Sinds 2013 is besloten dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend te vervoeren. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Ook stoeltjes met een slaapstand kunnen voldoen aan de i-Size norm. Dat is dus groep 0 + met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.Zie onderstaande schema in welke groep jullie kindje valt:

indeling autostoelen

Welke autostoel met ligstand is als beste getest?

Er zijn een aantal autostoelen met ligstand die goed uit testen van de ANWB en de Consumentenbond naar voren komen. Wij hebben de beste op een rijtje gezet in de groepen 0, 0+ en 1.

Beste autostoel met ligstand Groep 0+

Gebruik nooit de kinderwagenbak op de achterbank, ook niet wanneer die met gordels is vastgezet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing. De autostoelen hieronder bieden deze bescherming wel.

1. De Maxi Cosi Jade reiswieg

Gebruik reiswieg:  vanaf te geboorte tot ongeveer 6 maanden

autostoel met ligstand JadeWil je je kindje helemaal liggend vervoeren? Maxi Cosi heeft sinds kort een reiswieg ontworpen die veilig vervoerd kan worden in de auto. Wel in combinatie met de FamilyFix 3 base! De reiswieg staat op nummer 1 van de Consumentenbond.

Deze Maxi Cosi Jade biedt jullie kindje het ultieme comfort tijdens het slapen. De reiswieg is voorzien van een zacht matrasje en een afneembaar dekje. Ook zit er een verkleiner bij voor je pasgeboren kindje die niet alleen zorgt voor veiligheid, maar ook voor een geborgen gevoel.

De Jade reiswieg is uniek in zijn soort. De Maxi Cosi Jade is namelijk de eerste R129-compatibele (iSize goedgekeurd) reiswieg om te reizen met een baby in de auto.

Zo kan je kindje ongestoord blijven slapen, waar je ook naar toe gaat. Met behulp van de Maxi Cosi FamilyFix 3 klik je de reiswieg eenvoudig vast op de base met de Click & Go-bevestiging en kan je op pad met je kleintje.

In de reiswieg zit een 3-punts gordeltje waarin je je kindje vastzet, als je de reiswieg in de auto zet. Wanneer je de reiswieg als een kinderwagen gebruikt, dan zijn de gordeltjes eenvoudig te verwijderen.

De reisiweg met de Maxi Cosi kinderwagens Lila, Nova en Adorra te combineren.

Tip: Voor het opvolgende autostoeltje is aan te raden om voor de Maxi Cosi Pearl iSize Smart of Pro te gaan.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijk te installeren + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters
Nadelen: neemt veel ruimte in beslag korte gebruiksduur

2. Cybex Aton M i-Size + Base M i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 87 cm

Cybex AntonIn deze autostoel in combinatie met de Cybex M Base zit en ligt je baby heel veilig en comfortabel. De stoel heeft van de Consumentenbond het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen van de best geteste autostoelen groep 0+. Bij de ANWB scoort de stoel een nummer 3 positie. De stoel heeft een stoer voorkomen. Past vrijwel op alle kinderwagens met behulp van adapters.

Het autostoeltje is voorzien van een uitneembare inleg zodat het voor de baby mogelijk wordt om bijna vlak in het stoeltje te liggen. In plaats van gebogen is het voor een baby gezonder om in een bijna vlakke houding te liggen.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag

3. De Evoluna i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 18 maanden / tot 83 cm

autostoel met ligstandDe Evoluna i-Size 2 en zijn voorganger Evoluna i-Size zijn i-size autostoeltjes op die zowel in de auto als buiten in ligstand kunnen. De autostoel is door zowel de Consumentenbond als de ANWB uitgeroepen in 2018 uitgeroepen tot de beste autostoel in groep 0.

De autostoel heeft een zeer veilig achterwaarts gericht zitje dat volgens de i-size norm is goedgekeurd. De Kiddy Evo Luna is makkelijk vast te zetten op het Isofix onderstel. Dit onderstel wordt vaak samen aangeboden met de autostoel. Groot pluspunt van deze autostoel is dat de verstelbare rugleuning. Je kunt je baby in ligstand vervoeren. Ideaal bij langere afstanden.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijk te installeren + stoel kan in ligstand + grote zonnekap + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters

Nadelen: – Verhoogde concentratie ongewenste stoffen in de bekleding   Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst) autozitje neemt veel ruimte in beslag weinig verkooppunten

4. Cybex Cloud Q autostoel met ligstand (alleen buiten de auto)

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 18 maanden / tot 83 cm

autostoel met ligstandDe rugleuning van de Cybex Cloud Q is te verstellen van een zitpositie naar een stand waarbij je baby´tje bijna plat ligt. Let op! Deze positie is alleen geschikt voor buiten de auto. Hiermee wordt het risico van ademhalingsproblemen beperkt omdat het hoofdje niet meer naar voren kan vallen. Doordat het autostoeltje ook in hoogte verstelbaar is creëer je optimaal comfort voor kleine baby´s en ruimte voor grote kinderen. Is in 2015 getest door de Consumentenbond met een ruime voldoende.

Je kunt het Cybex Cloud Q autostoeltje met behulp van een (los verkrijgbare) Isofix base bevestigen. Je kunt de Cybex Cloud Q ook bevestigen met behulp van de 3-punts autogordel. Welke bevestigingsmethode je ook kiest, het autostoeltje moet altijd tegen de rijrichting in worden bevestigd.

Voordelen:  + makkelijk te installeren + stoel kan in ligstand buiten de auto + grote XXL zonnekap + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters + Extra zijwaartse bescherming met L.S.P. systeem

Nadelen:  Geen iSize veiligheid  Bekleding lastig te verwijderen  Licht verhoogde concentratie ongewenste stoffen.

5. Jané Matrix Light II

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 9 maanden / tot 75 cm

autostoel met ligstandDe Matrix Light 2 is een reiswieg / autobed die de mogelijkheid biedt, je baby zittend of compleet liggend te transporteren, waarbij beide posities geschikt zijn voor vervoer in de auto. De nieuwe Matrix Light 2 presenteert zich nu 20% lichter. Meer diepte en binnenbreedte in de Matrix Light 2 zorgen voor meer comfort en meer veiligheid in geval van een ongeluk. Deze reiswieg kan zowel met gordel als met isofix vastgezet worden waarbij Isofix de voorkeur geeft. De stoel voldoet aan de veiligheidseisen maar is niet iSize proef.

De stoel kun je gewoon kopen, maar via Reiswieg.nl kun je de Jane ook huren. De autostoel wordt compleet aangeboden met kinderwagen bij:

Beste autostoel met ligstand Groep  0+/1

Een autostoel in de groep 0+/1 met ligstand bestaat niet. Wel kun je goede autostoeltjes met slaapstand aanschaffen. Zo kan je kindje toch lekker achterover een slaapje doen. Bekijk hieronder de best geteste autostoelen met ligstand.

1. Cybex Sirona M2 i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Autostoel met ligstandDeze Cybex uit autostoel groep 1 wordt heel goed beoordeeld door gebruikers. Groot pluspunt van deze Cybex is dat de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gemonteerd kan worden. De stoel scoort bij de ANWB en Consumentenbond goed op veiligheid. Bij beide staat de autostoel op nummer 3. Bij de Consumentenbond staat de versie zonder i-Size keurmerk op nummer 3 en met i-Size op nummer 4. Beide uitvoeringen scoren goed op veiligheid.

Gebruik de slaapstand. De autostoel heeft 5 verschillende posities wanneer stoel achterwaarts gebruikt en 3 posities wanneer je de autostoel voorwaarts gebruikt.

De bijbehorende Cybex M base is apart verkrijgbaar bij de meeste babywinkels. Bij Bol.com wordt de autostoel ook inclusief base geleverd. Deze bundel is goedkoper dan de M base los te kopen. 

Voordeel: + i-Size (R129) + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk
Nadeel : veel ruimte in beslag vastgespen is iets bewerkelijk bij de I-Size variant

2. Maxi-Cosi AxissFix Plus

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

maxi cosi axxissfix plusDeze Maxi Cosi heeft als groot pluspunt dat de stoel kan draaien. Zo draai je de stoel richting deur bij het vastgespen van je kindje. Je draait de stoel weer terug bij het wegrijden. Vooral erg fijn bij het zwaarder worden van kinderen. Bekijk hier de top 5 draaibare autostoelen. De autostoel is veilig, eenvoudig te installeren en makkelijk te reinigen. Krijgt goede scores op veiligheid van de ANWB en de Consumentenbond. Vooral door het draaigemak is deze autostoel erg populair onder de ouders. De autostoel is in twee richtingen te plaatsen zowel voor- als achterwaarts. Van 45-105 cm tegen de rijrichting in of van 76-105 cm in de rijrichting.

De Maxi-Cosi AxissFix heeft acht comfortabele standen van zit- naar slaappositie.

De stoel wordt inclusief base geleverd. Je hoeft dus geen apart onderstel te kopen.

Voordeel: + i-Size (R129) + draaibaar + eenvoudig te reinigen + goede afwerking  Nadeel:  vastgespen is iets bewerkelijk (vooral langer maken)

Beste autostoel met ligstand Groep  1

In groep 1 ontvangen de autostoelen met vangkussentje de beste predicaten van de consumentenbond. Deze stoelen kunnen niet in ligstand. We hebben daarom de daarop volgende 2 best geteste autostoelen met slaapstand geselecteerd. Zie hieronder.

1. Maxi-Cosi Pearl met FamilyFix onderstel

Gebruik: Vanaf 1 tot ongeveer 4 jaar oud)
Uitsluitend tegen de rijrichting in

Autostoel met ligstandVeilig en gebruiksvriendelijk autostoeltje, waarin kinderen tot ongeveer 4 jaar uitsluitend tegen de rijrichting in vervoerd kunnen worden. Het zitje kan universeel gebruikt worden op zitplaatsen met het ‘i-Size’ label en verder in auto’s die vrijgegeven zijn door de autostoeltjesfabrikant.

Het stoeltje biedt het ultieme zitcomfort met 5 relaxstanden waaronder ook een slaapstand.

Het zitje kan ook zonder onderstel gekocht worden, maar wel alleen gebruikt worden met het FamilyFix onderstel, dat gebruikt maakt van Isofix (onderdeel i-Size).

Montage met de autogordel is niet mogelijk. Volgens de fabrikant is het stoeltje ontworpen voor tien jaar intensief gebruik.

2. Britax Römer Versafix

Gebruik: Vanaf 1 tot ongeveer 4 jaar oud)
Met de rijrichting mee

autostoel met ligstandBritax Römer komt een aantal keer terug in de lijst van de geteste peuter autostoelen. In de test van De Consumentenbond komt de Versafix in de peutergroep als beste Britax naar voren. Heeft een normaal harnasje. Het installeren gaat met behulp van Isofix, maar kan ook met de autogordel geïnstalleerd worden.

De stoel heeft verschillende zit- en slaapposities. Je peuter kan er dus lekker in slapen.

Een andere goed geteste peuter autostoel van het merk Britax Römer is de Britax Römer Swingfix i-Size. Deze staat op nummer 1 bij de ANWB. Deze stoel kan uitsluitend achterwaarts worden geïnstalleerd en alleen door middel van Isofix. Helaas is deze stoel moeilijk of niet verkrijgbaar.

Beide stoelen zijn veilig, comfortabel en gebruiksvriendelijk.