Bij de aanschaf van een nieuwe autostoel voor je kindje heb je te maken met I-Size.  I-Size is geen naam van een autostoel zoals Cybex I-Size autostoel. I-Size is een sinds 2012 nieuwe Europese veiligheidswet met betrekking tot de autokinderzitjes. Deze regelgeving heet I-Size. Autostoeltjes die aan de I-Size regelgeving voldoen (de R129-norm) worden een i-Size autostoel genoemd. Lees hier meer de I-Size regelgeving. 

Cybex heeft een aantal autostoeltjes op de markt gebracht die aan deze I-Size regelgeving voldoen. Dit houdt in;

  • Langer achterwaarts vervoert (minimaal 15 maanden)
  • Isofix bevestiging
  • Goede score bij zijdelingse botsproef
  • Indeling in lichaamslengte ipv gewicht.

Cybex I-Size autostoelen zijn verdeeld in 3 categorieën in; Silver, Gold en Platinum. Alle stoelen zijn veilig maar met Platinum biedt Cybex de meest veilige, mooiste en comfortabele autostoelen aan.

Hieronder tref je de laatste Cybex I-size autostoelen aan getest in mei 2018 door de ANWB en de Consumentenbond.

Cybex Aton M i-Size + Base M i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 87 cm
Tegen de rijrichting in

Cybex AntonIn deze autostoel uit groep 0+ in combinatie met het i-Size onderstel (Base M) zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel heeft in 2020 het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen in de autostoelen groep 0+. De stoel heeft een stoer voorkomen. Past vrijwel op alle kinderwagens met behulp van adapters.

Tip: De Anton M is een onderdeel het ‘familiesysteem’. De Base M kun je namelijk ook bij de volgende autostoel gebruiken; De Sirona M2 I-Size. Een basis voor twee autostoelen dus!

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje + De base kan voor een opvolgend stoeltje gebruikt worden

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag

Cybex Aton Q i-Size + Base Q

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar / tot 75 cm
Tegen de rijrichting in

Cybex I-Size autostoelOok in deze Cybex I-Size autostoel uit groep 0+ in combinatie met het i-Size onderstel Base Q zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel komt ook heel goed uit de test bij de ANWB en De Consumentenbond. De ANWB een 3e plek in de categorie tot 1 jaar en bij de Consumentenbond op nummer 8.

Het zitje is makkelijk en snel vast te zetten op het Isofix onderstel (Base Q) maar ook met gordelbevestiging. Het harnasje kan aangepast worden met de groei van het kindje. Het opvolgzitje moet jullie kind nog tot achteruitkijkend kunnen vervoeren tot het minimaal 15 maanden is. Je komt dan uit in groep 1.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag   De Q base is alleen voor deze autostoel te gebruiken

Cybex Sirona M2 i-Size + Base M i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Cybex I-Size autostoelDeze Cybex I-Size autostoel uit autostoel groep 1 wordt heel goed beoordeeld door gebruikers. Groot pluspunt van deze Cybex is dat de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gemonteerd kan worden. De stoel scoort bij de ANWB en Consumentenbond goed op veiligheid. Bij beide staat de autostoel op nummer 4 in de categorie tot 4 jaar. Bij de Consumentenbond staat de versie zonder i-Size keurmerk op nummer 3 en met i-Size op nummer 4. Beide uitvoeringen scoren goed op veiligheid. In de voorste positie wordt het kind vastgezet met een traploos instelbaar opvanglichaam.

De bijbehorende Cybex M base is apart verkrijgbaar bij de meeste babywinkels. Bij Bol.com en Babypark wordt de autostoel ook inclusief base geleverd. Deze bundel is soms goedkoper dan de M base los te kopen. 

Voordeel: + i-Size (R129) + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk
Nadeel : veel ruimte in beslag

Cybex I-Size autostoel Sirona Q

Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Cybex I-Size autostoelDeze allernieuwste Cybex I-Size autostoel is draaibaar. Zo draai de stoel naar je toe bij het in en uit de auto halen van jullie baby. Door het draaisysteem kun je kindje veel makkelijker in en uit de autostoel stillen. Je hoeft namelijk tijdens het tillen geen draai naar binnen te maken dat rugklachten kan voorkomen. In de voorste positie wordt het kind vastgezet met een traploos instelbaar opvanglichaam. Dit systeem lijkt op een opgeblazen airbag die de impactenergie over het hele kussen absorbeert.

De stoel is nog niet door de Nederlandse Consumentenbond getest, maar je kunt ervan uitgaan dat deze stoel bij de volgende test een voldoende scoort.

Je hoeft geen aparte base te kopen. De stoel is eenvoudig door middel van Isofix vast te klikken in de auto.

Voordeel: + i-Size (R129) + draaibaar + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk + incl base

Nadeel : veel ruimte in beslag weinig verkooppunten nog

Cybex Sirona S i-Size (Isofix)

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

draaibare autostoel Veilig, maar erg zwaar Cybex I-Size autostoel zitje voor kinderen tot ongeveer 4 jaar oud (40 tot 105 cm). Kan de volledige gebruiksduur achteruitkijkend gebruikt worden en kan vanaf 76 cm ook voorwaarts geplaatst worden. Het stoeltje kan gedraaid worden, zodat het kindje er makkeljik in te zetten is. Ook geschikt voor pasgeboren baby’s, maar bedenk wel dat je het stoeltje niet buiten de auto kunt gebruiken om de baby mee te tillen. Het stoeltje kan gekanteld worden, zodat het kindje bv kan slapen. Wordt vastgezet met Isofix.

De stoel wordt voldoende beoordeeld door de Consumentenbond (plaats 6) en de ANWB.

Verschil met de Sirona Q? De Sirona S heeft meer functionaliteiten als Energy Reduction Technology (ER-Tech). Dit vermindert de krachten op de nek bij een frontale botsing. De stoel heeft ook een in hoogte verstelbare hoofdsteun. 

Voordeel: + I-size veilig + draaibaar zeer goede afwerking makkelijk de reinigen
Nadeel:  zwaar zitje

Bekijk hier de beste geteste Maxi Cosi I-Size autostoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.