Bestekeuze-autostoel.nl heeft de Maxi-Cosi Axiss aan een test te onderworpen. Lees in dit artikel de volledige review over de draaibare Maxi-Cosi Axiss, een groep 1 autostoel.

De Maxi-Cosi Axiss is een van de populairste draaibare autostoeltjes die momenteel verkrijgbaar is. De Axiss heeft 2 uitvoeringen: De Axiss met gordelbevestiging en de Axiss Plus I-Size met Isofix bevestiging. Lees hier meer over Isofix of gordelbevestiging.

Het draaimechanisme bij beide stoelen zorgt ervoor dat je als ouder niet diep hoeft te bukken om je kind goed in de autostoel te krijgen. Aan de andere kant neemt de autostoel wel meer ruimte in beslag dan een autostoel die niet draaibaar is.

De Plus variant kan zowel voorwaarts als achterwaarts geïnstalleerd worden.

review maxi-cosi axiss

De Maxi-Cosi Axiss met gordelbevestiging is al sinds 2008 verkrijgbaar in Nederland en behoort tot de populairste autostoeltjes van het moment. De laatste update van de stoel dateert van juni 2016. Niet voor niets is de Maxi-Cosi Axiss voor veel ouders de 2e autostoel die aangeschaft wordt. Zodra het kindje wat groter en zwaarder wordt, wordt het ook vaak lastiger om je kindje in de autostoel te zetten.

De feiten over Maxi-Cosi Axiss:

  • ECE goedkeuringsnummer: nr 0406011
  • Groep: Groep 1
  • Gewicht: 9-18 KG
  • Vastzetten: Autogordel*
  • Kijkrichting: met de richting mee
  • Gewicht stoeltje: 11,75 KG
  • Bekleding wasbaar: Ja
  • Slaapstand: Ja
  • Side Protection System: Ja
  • Opvallend: draait 90° zowel naar links als rechts

*het geteste model is met gordelbevestiging. De Maxi-Cosi Axiss is ook verkrijgbaar in een AxissFix uitvoering, het eerste i-Size autostoeltje dat 360º kan draaien.

Eerste indruk Maxi-Cosi Axiss

Het formaat

Als je bijvoorbeeld een Maxi-Cosi cabriofix gewend bent, dan is het formaat van de Axiss bij het uitpakken van de doos misschien even schrikken. Het is een flinke autostoel, die overigens wel degelijk aanvoelt.

review maxi-cosi axissIn de auto plaatsen

Het plaatsen van de Maxi-Cosi Axiss in de auto neemt de eerste keer wat meer tijd in beslag. Je wilt in dit geval zeker de gebruikshandleiding van de Maxi-Cosi Axiss goed lezen om er zeker van te zijn dat je de stoel goed monteert.

Het plaatsen van de stoel is met de Axiss Plus versie een stuk eenvoudiger door de Isofix bevestiging.

Handige extra’s van de Maxi-Cosi Axiss

gordelspanner maxi-cosi axissDe gordelspanner die in de basis van de stoel zit verwerkt is een belangrijk onderdeel. Deze zorgt er namelijk voor dat de stoel extra goed vast gezet kan worden. Zonder de handleiding te raadplegen bestaat de kans dat je deze niet goed gebruikt.

Zodra je de autostoel in de rijrichting draait hoor je een ‘klik’. Bovenop de autostoel zit een knop die rood of groen is. Bij rood is de stoel nog niet goed bevestigd, groen betekent, klaar voor vertrek!

Ook zitten er handige riemhaakjes aan de zijkanten van de autostoel, de riemhaakjes zorgen ervoor dat de gordels bij het in- en uitstappen opzij gehouden kunnen worden. Zo voorkom je dat je het kind op de gordels plaatst. Een veel voorkomende ergernis van ouders.

Design

De door ons getestte Maxi-Cosi Axiss is de Origami Black uitvoering, een mooie zwarte autostoel zowel geschikt voor jongens als voor meisjes. Mocht je willen varieren of de autostoel willen beschermen tegen hitte dan is er ook een zomerhoes verkrijgbaar voor de Maxi-Cosi Axiss.

De eerste indruk is zeer positief, te meer omdat onze testpersoon (zoontje van 2,5 jaar) inmiddels best zwaar is geworden. Met de Maxi-Cosi Axiss kijk je er niet meer tegenop om je kindje in de autostoel te krijgen.

Na 3 maanden dagelijks gebruik

review maxi-cosi axiss Na een niet-draaibare autostoel gewend te zijn, is het zeer comfortabel dat de Maxi-Cosi Axiss draaibaar is en zelfs met 1 hand te draaien is. Ook krijgen we regelmatig positieve opmerkingen van mensen die de autostoel zien. “oh wat handig, zo’n draaibare stoel. Dat wil ik ook” horen we regelmatig. De Axiss spaart de rug.

De slaapstand

De autostoel is eenvoudig van zit- naar slaapstand te zetten en is ook weer met 1 hand te bedienen. Er zitten wel 8 standen op, in de praktijk zul je er waarschijnlijk 2 of 3 gebruiken.

Zijn er dan ook minpunten te benoemen?

Gordels vast van boven

De gordels zitten vast aan de bovenkant van de autostoel. Dit is verwarrend. Bij alle andere stoeltjes die we hebben getest, zijn de gordels van bovenaf verstelbaar. Bij de Axiss dus van onderaf. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van wennen, maar op de parkeerplaats bij de supermarkt is er meermaals gestoeid met de gordels.

Er zitten wel handige riemhaakjes aan de zijkanten, zodat je de gordels opzij kan houden bij het instappen.

Kort riempje gordels van onderen

Over het algemeen lijkt de autostoel niet geschikt voor wat grotere, of dikker aangekleede kinderen (hoe moet dat in de winter?).  De onderste sluiting van de gordel zit bevestigd aan de autostoel met een kort riempje. Bij het instappen gaat je kindje bijna automatisch op deze sluiting zitten.

De gordel is vervolgens niet te sluiten omdat de plooien van een broek of jas tussen de sluiting zitten.

In andere reviews wordt wel eens gesproken over het scheef zitten van de riempjes, hier hebben wij tot nu toe geen last van gehad.

Conclusie?

Wie op zoek is naar een goede draaibare autostoel kan zeker met een gerust hart voor de Maxi-Cosi Axiss kiezen.

De autostoel is van de gebruikelijke hoge kwaliteit die je van Maxi-Cosi kan verwachtten. Bedenk wel dat de gordels van de autostoel even wennen zijn in gebruik.

Ook is de autostoel niet heel eenvoudig of snel te installeren. Als je de autostoel regelmatig gaat wisselen van auto kan dit een nadeel zijn.

Wat zeggen anderen?

Coolblue

Ervaring maxi-cosi AxissSilvia Van Eijsden op Coolblue.nlFijne stoel onze zoon zat in maxicosi en was te klein om al in de stoel van zijn broer te gaan. Niet goedkoop maar ideaal dat de stoel gedraaid kan worden waardoor het makkelijk is het kindje in en uit het stoeltje te doen. Tijdens onze rit naar Frankrijk was ook de ligstand fijn.

Debby Wiggers op Coolblue: Makkelijk te installeren. Draaimechanisme waar de riem doorheen moet , achter de stoel, staat denk ik fabriekswijs niet goed afgesteld waardoor de riem iets scheef erin komt te zitten tegen of over de release hendel. Niet te veranderen. De hoofdsteun is niet zo heel makkelijk te verstellen vind ik. Maar dat kan ook als voordeel beschouwt worden. Zakt hij ook niet zo gauw meer terug. Maar het feit dat de auto stoel draaibaar is is voor mij een zeer grote plus vooral omdat mijn zoontje niet mee kan werken.

Kieskeurig.nl

ervaring maxi-cost Axissmama-juf op kieskeurig.nl: Wat een fijn zitje als hij eenmaal goed bevestigd is met behulp van de autogordels. Het scheelt ons flink wat rugklachten en sinds onze kleine meid alles zelf wilt doen is erin klimmen helemaal handig met zo’n halve draai!

aaitoe op kieskeurig.nl: in één woord, een drama!
Kind zit als de klokkenluider van de Notre Dame door de slechte riempjes, het aantrekken hiervan levert je bijna snijwonden in je handen op, bovendien trek je dan bijna het stoeltje uit de auto, als het gedraaid staat. De vastzetbevestiging van de gordel achter het stoeltje gaat telkens los waardoor het stoeltje gewoon voorover kan kiepen tijdens het remmen.

Consumentenbond.nl

review axissBeide uitvoeringen van de stoel zijn getest door de Consumentenbond. Zowel de gordelbevestiging als de Isofix (i-Size) krijgen ruim voldoende.

Karinskate op consumentenbond.nl: Ontzettend fijne autostoel. Omdat zowel mijn man als ik rugpatient zijn, is dit een ideale kinderstoel. De stoel draait recht naar je toe, waardoor je alles recht voor je uitvoert. Kan in verschillende zit/lig standen gezet worden en ook de hoofdsteun is gemakkelijk te verstellen.

Schooneman op consumentenbond.nl: fijne stoel, ideaal dat hij kan draaien! daardoor is hij denk ik hoger dan andere stoeltjes en lastiger voor het kind om er zelf in te klimmen. wel is hij zwaar. ik heb het idee dat de stoel verder naar voren steekt dan andere stoelen waardoor minder plek is voor de bestuurder of bijrijder om zijn of haar stoel naar achter te plaatsen voor beenruimte.

Bol.com

Ervaring Maxi-Cosi Axiss

anuschkabol op bol.comWe hadden eerst de Toby, die heeft een hoge zit. Aangezien wij een vrij kleine en lage auto hebben, is de Axis echt een uitkomst. Onze dochter kunnen we nu makkelijk in het zitje zetten. Je draait de stoel makkelijk in de rijstand. De schouderbanden/gordeltjes strakker en losser krijgen, vind ik soms nog een gedoe. Eerste keer installeren van de stoel was best een klus, maar met gebruiksaanwijzing en wat tijd te doen. Al met al een heel fijne stoel!

Fanny85 op bol.comWe zijn heel tevreden over de autostoel. Het is een groot en stevig exemplaar, maar éénmaal geïnstalleerd, zeer handig in gebruik. Ideaal als hij dus in de wagen blijft zitten. Hij kan zowel achterin links als rechts geïnstalleerd worden (draait naar beide kanten). Ik heb de indruk dat de fabrikant echt aan alles heeft gedacht: riempjes makkelijk aan te spannen of los te maken, met één druk in zit- of slaapstand, heel praktisch is het draaien om de eigen rug minder te belasten. Ook de houders voor de schouderriempjes zijn handig zodat deze niet in de weg zitten bij het plaatsen van het kind in de stoel. Nadeel (waarschijnlijk is dit wel zo bij iedere autostoel): als het erg warm is in de auto (geparkeerd in de zon), zijn de riempjes en het metaal erg warm en moet je er dus op letten dat het kindje het metaal van de sluiting niet aanraakt.

De Maxi-Cosi Axiss met autogordel is oa. verkrijgbaar bij de volgende winkels:

De Maxi-Cosi Axiss Plus iSize Isofix is verkrijgbaar bij de volgende winkels:

 

Welke alternatieven zijn er?

Het aanbod aan goede draaibare autostoeltjes is (nog) beperkt. Wij hebben de beste draaibare autostoeltjes op een rijtje gezet. Bekijk ze hier.

Wat zijn jullie ervaringen met de Maxi-Cosi Axiss? Of heb je een vraag? Laat hieronder een berichtje achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.